Stajňová lekárnička - čo by mala obsahovať?

Stajňová lekárnička - čo by mala obsahovať?

Kopance, rany od uhryznutia, škrabance či iné drobné porania nie sú u koní ničím neobvyklým. Väčšinou ide o ľahké zranenia, ktoré je možné ošetriť aj bez pomoci veterinára. Podstatné však je, že aj o zdanlivo zanedbateľné úrazy koní je potrebné postarať sa profesionálne, aby sa z nich nevyvinul závažnejší problém. V takomto príde treba mať po ruke správne vybavenú stajňovú lekárničku, ktorá je tiež na nezaplatenie v prípade vážnych poranení koňa do času, kým príde váš veterinár.

Čo by mala obsahovať každá správna stajňová lekárnička? Aké by mali byť normálne hodnoty koňa ako pulz, teplota a dýchanie? Pripravili sme pre vás nový článok, tentokrát na tému stájňová lekárnička.

Obsah stajňovej lekárničky

Stajňová lekárnička by mala byť súčasťou každej stajne. Ak si ju aj nekúpite priamo ako kompletný balíček, jednoducho si ju viete vyskladať nákupom v akejkoľvek lekárni a eshope s jazdeckými potrebami. Náš eshop má v ponuke potrebné a overené produkty.

Pre lepšiu prehľadnosť si môžeme obsah stajňovej lekárničky rozdeliť do 3 častí

Gázy, obväzy a potreby bežne dostupné v lekárni

Teplomer

Ideálny je digitálny teplomer.

Obväzy  
Samolepiaci obväz

Využijete ho napríklad pri zábale kopyta pri abcese, ako ochranu pri zakanylovaní koňa, zaparovacom zábale v prípade flegmóny,  či pri iných poraneniach.

Ponuku samolepiacich obväzov nájdete aj na stránke nášho eshopu

Vata Vhodnejšia je vata vinutá ako klasická vata vkope.
Fyziologický roztok Je to infúzny roztok (chlorid sodný), ale veľmi dobrý je na vyplachovanie rán.
Injekčné striekačky Dobré je mať rôzne veľkosti, ktoré využijeme pri vyplachovaní rán. U koní sú pomerne časté rany po vpichu, ku ktorým kôň môže prísť pomerne jednoducho aj v udržiavanom výbehu.

 

Dezinfekcie, maste a špeciálne prípravky pre kone

Ophtal alebo Borová voda Na výplachy očí
Heparoid Masť s obsahom heparínu na kopance alebo rany od úderu
Ichtoxil Masť na odreniny
Dezinfekcia Obľúbená je jódová dezinfekcia (napr. Betadine), ktorá neštípe, nepáli,  a tak kone pri ošetrení dobre spolupracujú. Dostupné a praktické sú aj dezinfekcie v spreji. V tomto prípade musíme vedieť, že kôň je na ošetrovanie sprejom zvyknutý a nemá z neho strach.
Sprej s obsahom zinku Pri ošetrení vytvára na rane priedušný film, ktorý ju chráni pred škodlivinami. Ponuku spreju s obsahom zinku nájdete aj na našom eshope.
Masť s obsahom zinku Výborný pomocník pri ošetrení štípancov, odrenín, či iných kožných problémov -> masť s obsahom zinku.
Chladivý gél Masážny gél na svaly a šľachy koní
Repelent Ideálny je gélový repelent, ktorý môžete bezpečne natrieť okolo rany a chrániť ranu pred dotieravými muchami. 

 

Iné

Nožnice

Slúžia aj na vystrihanie srsti okolo rany, aby sme zistili aký je rozsah zranenia. Tiež je vhodné, aby srsť nezasahovala do oblasti rany, uľahčuje to ošetrenie aj hojenie.
Háčiky na kliešte Slúžia k rýchlemu a bezpečnému odstráneniu kliešťov. Háčiky na kliešte nájdete na našom eshope.
Termo bandáže Zranenia šliach sú u koní pomerne bežné. Termo bandáže využívame aj ako prevenciu po tréningu.
Strieborná lepiaca páska Poslúži napríklad pri zábale kopytného abscesu.
Telefónny zoznam veterinárov Dôležitá súčasť lekárničky, pretože pri závažnom poranení koňa nie je čas na hľadanie alebo zháňanie kontaktov. Tiež je dobré mať v zásobe viacero kontaktov, aj napriek tomu, že máte stabilného ošetrujúceho stajňového veterinára.

 

Za uváženie stojí aj zaobstaranie si fajky pre koňa. Fajka pre koňa by nemala byť zaradená do balíčka prvej pomoci, a zrejme ani v žiadnom z kompletných balíčkov prvej pomoci ju nenájdete. Ale môže byť veľmi nápomocná. Z vlastnej skúsenosti ju len odporúčame mať v zálohe, pretože z času na čas sa vyskytnú situácie, kedy koňa nie je možné ošetriť „dobrovoľne“.

Ak nevieme koňa zasedovať (čo vo väčšine prípadov nevieme, pretože väčšina prípravkov sa pichá do žily – čo je predmetom práce veterinára), vieme použiť fajku na nos koňa, ktorá nám môže do veľkej miery pomôcť pri ošetrení nepokojného koňa.

Pri vašom prvom použití fajky by ste sa mali byť pod dohľadom skúseného človeka alebo veterinára.

Základné vyšetrenie koňa a normálne hodnoty: pulz, teplota a dýchanie

Na to, aby sme dokázali vyhodnotiť závažnosť situácie a lepšie sa zorientovať pri poskytovaní prvej pomoci, je potrebné poznať aj normálne hodnoty pulzu, teploty a dychovej frekvencie koňa. Minimálne zmeranie teploty a dychu patria k pomerne jednoduchým úkonom, ktoré by mal zvládnuť každý z nás. Poďme sa teda bližšie pozrieť na normu a na to, ako a kde namerať tieto hodnoty správne.

Teplota: 37,7 – 38,2 °C,  meriame digitálnym teplomerom v konečníku v dostatočnej hĺbke.

Dýchanie: 8-16 dychov za minútu, zaznamenaných pomocou pohybu nosných dierok a bokov, alebo pomocou stetoskopu v oblasti priedušnice.

Pulz: 28 – 42 úderov za minútu. Tep sa zisťuje nahmataním tepny na vnútornej strane prednej nohy, alebo mandibulárnej artérie (v oblasti sánky). Nahmatanie tepu môže    byť pre neskúseného človeka problematické.

Kedy zavolať veterinára

Téma kedy zavolať veterinára určite stojí za samostatný príspevok. V prípade akýchkoľvek pochybností o priaznivom zdravotnom stave vášho koňa, kontaktujte vášho veterinára.

Drobné poranenia môžeme ošetriť aj sami. V prípade že váš kôň prejavuje apatiu, nepohodu, nemá záujem o potravu či vodu, prejavuje zmenu v truse či močení alebo má zvýšené hodnoty ako teplotu, pulz či dych – ihneď kontaktujte vášho veterinára.

Prajeme vám i vaším koňom veľa zdravia. Napriek obľúbenému optimizmu, opatrnosti nikdy nie je dosť. Veríme, že sme vás inšpirovali pri výbere vhodného obsahu vašej stajňovej lekárničky. Ak sa vám obsah tohto článku páčil, potešíme sa, ak ho prezdieľate.