Deky pre kone. Sprievodca pre výber správnej deky

Deky pre kone. Sprievodca pre výber správnej deky

Potrebuje kôň deku a ako ju správne vybrať? Aký typ deky pre kone použiť a kedy začať kone dekovať? Čítajte pozorne, všetko sa dozviete v nasledujúcom blogu.

Potrebuje môj kôň deku?

Určite najprirodzenejšie pre koňa je byť bez deky. Platí to pre kone, ktoré sú zdravé, netrpia podváhou a majú možnosť v závetrí sa ukryť pred dažďom či vetrom.

Pokiaľ sa rozhodnete svojho koňa cez zimu dekovať, je potrebné dodržiavať isté zásady, aby dekovanie prinieslo očakávaný úžitok i vášmu koňovi. V nasledujúcich riadkoch nájdete odporúčania a kritéria, ktoré vám pomôžu pri rozhodovaní, či s dekovaním u vášho koňa začať a akú gramáž deky použiť. V každom prípade musíme upozorniť, že jedna deka vášmu koníkovi stačiť nebude.

 

Kritéria dekovania 

  • Nadmerné potenie

Problém je, aj sa váš kôň počas jazdenia nadmerne potí a trvá dlho, kým opäť vyschne. Keď dáte mokrého koňa do výbehu alebo do boxu, hrozí mu podchladenie. Včasným dekovaním (už pri teplote okolo 15 stupňov) zamedzíte nárastu hustej srsti, a predídete poteniu počas tréningu. Ideálne je začať ľahkou dekou bez podšívky ( 0 g), ktorú neskôr vymeníte za deku s podšívkou (napr.100 g a viac). Ideálna deka pre toto obdobie je deka s názvom "TITAN".

  • Zdravotné ťažkosti a podvýživa

Ak máte koňa, ktorý je chudý alebo chorý, deka mu pomôže ušetriť veľa energie, ktorú by inak vynaložil na udržanie telesného tepla. V takýchto prípadoch platí podobné pravidlo, a koňa je potrebné zadekovať ešte predtým, ako mu narastie hustá srsť. Nevhodné je taktiež dekovať nárazovo, alebo pri prudkej zmene počasia. Použitie napríklad pršiplášťa bez podšívky koňovi skôr uškodí, ako ho zohreje. Použitím deky koňovi srsť zľahne a stráca svoju izolačnú a termoregulačnú schopnosť!

  • Vietor a dážď vo výbehu

Kombinácia vetra a dažďa dá koňom určite zabrať. Pokiaľ vaša stajňa nedisponuje prístreškami, alebo miestami, kde sa kone vo výbehu dokážu pred týmito nástrahami počasia ukryť, určite je vhodné uvažovať nad dekovaním. Pre koňa, ktorý sa nachádza v režime 24/7 (koník je vonku cez deň aj v noci) , by sme si pri výbere deky mali dať extra záležať a vybrať deku s vysokým stupňom D  (pevnosť/odolnosť) a WP (vodeodolnosť), aby sme ho aj počas náročných dní udržali v suchu.

V prípade boxovaných koní by sme radi upozornili na permamentnosť dekovania a zdôraznili vetu „Použitím deky koňovi srsť zľahne a stráca svoju izolačnú a termoregulačnú schopnosť!“

Znamená to, že ak sa rozhodneme koňa dekovať, mal by mať deku ako vo výbehu, tak aj v boxe. Pri použití kvalitných nepremovakavých výbehových diek nie je nutne potrebná výmena (kôň ju môže mať v boxe aj vo výbehu). Druhá možnosť je „prezliekať koňa“. Použitie stajňovej deky v boxe a výbehovej deky do daždivých dní.

  • Športové kone

Pokiaľ váš kôň je v pravidelnej športovej záťaži aj počas zimného obdobia, určite je vhodné ho ostrihať. Hustá srsť a potenie spôsobuje prehriatie koňa počas tréningu, a spotený kôň dlho schne, čo môže spôsobiť naopak jeho podchladenie. Takáto kombinácia je pre koňa obzvlášť nevýhodná, a jednoznačne ho treba ostrihať. V prípade ostrihaných koní je obzvlášť dôležité pripraviť sa na to, že budete potrebovať niekoľko diek rôznych gramáží, ktoré zabezpečia koni potrebný teplotný komfort.

Akú gramáž deky pre koňa vybrať?

Ako sme už spomínali, s jednou dekou pre koňa sa na zimu nezaobídete. Podobne ako my, ľudia, potrebujeme niekoľko kabátov na preklenutie zimného obdobia. V nasledujúcom texte uvedieme odporúčané grámaže diek pre koňa od jesene, až po tuhú zimu.

 

15 °C +

10 - 15 °C

10-5 °C

4-0 °C

-10-0 °C

Ostrihaný kôň

 


0-100g


100-200g


200-300 g


300-400g

Neostrihaný kôň

   


0 – 100 g


100-200 g


200-300 g

Absolútnou novinkou a bestsellerom je deka 4 v 1 od výrobcu Premier Equine, kde si pridávate podšívky podľa počasia a °C. Objednajte si ju našom e-shope www.vsetkoprekone.sk.

 

Výber správnej veľkosti 

Výber veľkosti deky sa odvíja od dĺžky vášho koňa. Tú zistíte tak, že odmeráte svojho koňa od kohútika po koreň chvostu. Štandardné veľkosti diek sa pohybujú v intervale 10 cm rozostupov (pri pony dekách je tento interval 5 cm).  Pokiaľ sa nachádzate niekde medzi, vždy je vhodné zvoliť väčšiu veľkosť.

 

Čo znamená skratka „D“ a „WP“ a jej význam pri výbere deky?

Skratka D, alebo inak Denier vypovedá o odolnosti deky. Ak váš kôň patrí medzi hravé a aktívne typy koní, určite by ste sa pri výbere deky mali sústrediť na deky s vyšším číslo D, napríklad 1200 Denier plus. Odporúčame našu novinku deku „Titan“ od výrobcu  Premiere Equine.

Ak váš koník nepatrí medzi tých kazisvetov, pokojne by vám mala stačiť deka okolo 600D.

Skratkou WP je označovaná vodeodolnosť.  Deky v sebe majú vodeodolnú membránu, ktorá zabraňuje prenikaniu vody cez vlákna látky.  Tkaniny sú hodnotené podľa vodeodolnosti. Hodnotenie 3000-5000 WP je dobré štandardné hodnotenie, ktoré dokáže udržať vášho koňa v suchu pri miernych zrážkach.

Téma dekovania koní je pomerne rozsiahla, no snažili sme sa podať základné užitočné informácie, ktoré by naším zákazníkom uľahčili výber. Pokiaľ vás blogový príspevok neutvrdil vo výbere správnej deky pre vášho koňa, neváhajte nás kontaktovať. Radi vám pri výbere správnej deky poradíme.