Ako vybrať správne sedlo pre koňa?

Ako vybrať správne sedlo pre koňa?

Vybrať správne sedlo pre koňa je celá veda. Väčšina článkov o výbere sediel sa venuje veľkosti komory a posedlia, čo je podľa nášho názoru tak trochu zjednodušené. Nie každá situácia je ideálna, tak ako nie každý konský chrbát vyzerá učebnicovo. Nemyslíme si, že je správne vyberať sedlo len podľa týchto dvoch parametrov či podľa tabuľky.

Druhá vec alebo problém môže byť aj to, ak už síce aj poznám teoreticky veľkosti komôr a posedlí, ako zistím, ktorá veľkosť je vyhovujúca pre môjho koňa? Čo ak mám málo nasvaleného koňa? Akú  (a či vôbec) podložku mu pod sedlo vybrať?

V tomto článku sme spísali praktický návod, ako správne postupovať pri výbere sedla pre koňa.

1. Šírka komory

Komora sedla sa meria v cm v oblasti tesne nad sedlovými vankúšmi. Štandardne sa rozlišujú 4 veľkosti komôr. Správnosť komory na koni skontrolujem tak, že medzi kohútik a vrchol prednej rázcochy sedla sa mi musia pohodlne vojsť 3-4 postavené prsty.

2. Sedlové vankúše

Aby sedlo pre koňa dobre pasovalo, dôležité sú aj sedlové vankúše. Tie by nemali sedieť na stavcoch, ani ich bočných výbežkoch a väzoch. Šírku zistíte tým, že budete prechádzať prstami od vrcholu chrbtice smerom dolu a pocítite, kde končí kosť, kde je väzivo a kde sú svaly. Sedlové vankúše majú byť na svaloch a po celej dĺžke chrbta rozložené rovnomerne (nemali by tam byť prázdne miesta, tlak na jednu oblasť a podobne). Výpovedná je aj kontrola od sedla spoteného koňa, kedy na jeho chrbte vznikne mapka a vidno na nej prázdne miesta alebo kde je prílišný tlak. 

Pozor treba dať aj na kontrolu sedlových vankúšov. Tie treba po nejakom čase prepchať, pretože vlna vo vnútri vankúšov môže po čase  sadnúť alebo sa urobia vo vankúšoch hrčky. Túto prácu robí výlučne skúsený sedlár.

3. Lopatka

Sedlo nesmie obmedzovať koňa v pohybe lopatky.  Lopatka je kosť, okolo ktorej sa nachádza chrupavka a toto miesto je veľmi citlivé. Kostra sedla musí byť opretá dostatočne ďaleko za chrupavkou, aby nespôsobovala bolesti. Dôležité je sedlať koňa za lopatku. Pozor: kostra je pevné miesto vo vnútri sedla! Bočnica je voľná, tá môže zasahovať do oblasti lopatky.

4. Veľkosť posedlia

Často sa stretávam s mylným názorom, že veľkosť posedlia sedla sa vyberá v závislosti od veľkosti jazdca. Samozrejme sedlo musí sedieť ako koňovi, tak aj jazdcovi. Téma výberu sedla jazdcovi je však trochu komplikovanejšia a zaslúži si priestor pre samostatný článok.

Veľkosť posedlia sa meria v palcoch ako priamka vedúca zo stredu hrany zadnej rázcochy až k hlavičke nitu z boku prednej rázcochy. V tomto prípade je dôležité, aby sedlo nepresahovalo oblasť za posledným rebrom. Toto zistíme pomerne jednoducho: nahmatáme si rebro a prstom po jeho línii ideme smerom ku chrbtici. Za líniou posledného rebra, kde končí 18 stavec chrbtice, končí aj priestor pre sedlo.

Tu treba dať pozor hlavne na poníky a kone s krátkym chrbtom. Niekedy aj zdanlivo veľké kone majú krátky chrbát. Napr. kobyla na obrázku môže mať maximálne “ 17“ sedlo.

5. Sklon chrbtice

Pozornosť treba venovať aj sklonu chrbtice. Niektoré kone môžu byť problematické, čo sa týka sklonu chrbtice – napr. ako kôň na obrázku, ktorý má bedrovú oblasť cca.o10 cm nižšie postavenú ako je kohútik. Na takého koňa je ideálne konzultovať úpravu sedla (výrobu sedla na mieru) so sedlárom, tým že dopchá vankúše a tak podvihne zadnú časť sedla.

V tomto smere sa posudzuje aj to, či sedlo nevytvára tzv. kolísku (zistíme, či sedlo vytvára kolískový efekt priložením jednej ruky na prednú rázcochu a druhej na zadnú a pohojdaním). Sedlo pre koňa by sa nemalo preklápať.

6. Stabilita sedla

Sedlo musí vo všetkých chodoch koňa ostať na svojom mieste. Pri širokých koňoch (komora 3 viac) je vhodné pomôcť si gélovou podložkou, ktorá zafixuje sedlo v stabilnej polohe.

7. Podložky

Pri výbere sedla treba myslieť aj na to, či chceme alebo nechceme používať podložky. Sedlo, ktoré pasuje na koňa napríklad bez barana neznamená, že bude pasovať aj s baranom. Čiže pred výberom sedla, musíme mať aj v tejto otázke jasno.

No a ako je to s tými podložkami?

Ak má kôň dobre vypracované svalstvo a korektne mu sedí sedlo, stačí mu len dečka. 

V prípade, že máme mladého neosvaleného koňa v tréningu, tak je dobrou voľbou podložka z pravého barana. Takáto podložka je vhodná aj pre opadnutého staršieho koňa.  Pri širších koňoch je na mieste používanie gélových podložiek, ktoré pomôžu zafixovať sedlo v stabilnej polohe. Obľúbené sú aj podložky z pamäťovej peny, ktoré vyplnia nerovnomernosti v priestore medzi sedlom a koňom.

8. Sedlár

Úloha skúseného sedlára je niekedy na nezaplatenie. Týka sa to najmä tých koní, ktoré nemajú tie učebnicové chrbty a ktorým štandardné sedlo nenájdete, alebo ho nájdete len veľmi ťažko. V ideálnom prípade vám sedlár upraví vaše sedlo na mieste tak, že upraví komoru a dopchá/odobere vlnu z vankúšov. Za takúto úpravu zaplatíte 50 -200 EUR.

V prípade, že si nie ste istý správnosťou vášho sedla, určite je výhodné obrátiť sa na odborníka. Niektorí predajcovia sediel poskytujú aj takýto servis, že vám príde človek pred kúpou sedla koňa odmerať. Týka sa to skôr tých kvalitnejších značiek, kde sa pod 4-ciferné číslo za sedlo nedostanete ani náhodou.

 

Bazáre sú plné konských sediel a veľa ľudí volí nákup sedla z druhej ruky. Tu sa dostávame trochu do rizika a to z viacerých dôvodov:

  • väčšinou nie je možné si sedlo vyskúšať (skúšať v ňom jazdiť napríklad týždeň)
  • sedlo môže byť krivé, či už od jazdca (napríklad spôsobené aj nesprávnym nasadaním na koňa) alebo koňa (asymetria).

 

Raz za čas je vhodné nechať si  skontrolovať aj pasujúce sedlo a nechať prepchať vlnu (ak to stav sedla vyžaduje – posudzuje sedlár). Zväčša si sedlo nekupujeme na rok-dva.

Za zmienku stojí aj správne sedlanie a správne nasadanie na koňa. Sedlo vždy posúvame  spredu smerom dozadu, až do začiatku najhlbšieho miesta (sedlo tam vlastne samo skĺzne).  Inak sme vystavovaný riziku, že váha sedla  bude zasahovať do kritickej oblasti (do bedrovej oblasti za 18 stavec). Úplne nesprávne je kompenzovať problém posunu sedla poprsákom v zmysle: „Posúva sa mi sedlo pri jazdení dozadu, tak si kúpim poprsák“.

Nasadanie na koňa tiež môže ovplyvniť životnosť sedla a má vplyv aj na zdravotný stav koňa. Nasadať by sa malo z vyvýšeného miesta (stupienka) a nikdy by sa pri nasadaní jazdec nemal držať rukou zadnej rázcochy.

 

Kedy viete, že ste si vybrali správne sedlo pre koňa?

  • kôň pri sedlaní pokojne stojí a „nešpatí“ sa
  • ochotne sa pohybuje na jazdiarni na obidve ruky
  • neskracuje pohyb
  • pri prehmataní chrta sa extrémne neprehýba a neprejavuje extrémne známky bolestivosti
  • a samozrejme, ak sedlo pasuje podľa vyššie uvedených charakteristík.

 

Otlaky od konského sedla sa často prirovnávajú k pocitom, keď nás otlačia topánky. Ako asi všetci vieme, tieto otlaky vedia by veľmi bolestivé a nepríjemné. Preto by sme mali byť obzvlášť ostražitý, ak kôň prejaví isté známky diskomfortu či už pri sedlaní alebo uberá na výkone.

Veríme, že článok vám podal užitočné rady. Venujte pred najbližšou jazdou pár minút kontrole svojho sedla. Položte holé sedlo (bez podsedlovej dečky či podložky) na koňa a testujte.  V našom e-shope si môžete vybrať zo širokej ponuky. Sedlá pre kone čakajú na svojich majiteľov :)