Ako vybrať jazdecké nohavice? Detailný návod

Ako vybrať jazdecké nohavice? Detailný návod

Jazdecké nohavice s protišmykovým silikónovým gripom, s celokoženým sedom alebo imitáciu kože, so spevnením na kolenách? Legíny alebo elastické rajtky? Ukončené elastickým pásom alebo zapínaním na suchý zips?

Jazdecké nohavice sú k dispozícii v mnohých farbách, prevedeniach, strihoch a materiáloch, takmer ako všetko vo svete oblečenia.

Ako sa v tom ale vyznať? Vzhľadom k tomu, že jazdecké nohavice okrem estetickej stránky musia spĺňať aj funkčnú, pripravili sme pre vás niekoľko tipov a rád, ako vybrať správne jazdecké nohavice.

Prečo vlastne potrebujem jazdecké nohavice?

Jazdecké nohavice na rozdiel od obyčajných legín alebo teplákov disponujú spevnením v oblasti kolien alebo celého sedu. Tým chránia nohy jazdca pred nepríjemným odretím od sedla. Navyše materiály v oblasti sedu či kolien sú protišmykové, čo zabezpečí jazdcovi lepšiu stabilitu a priľnutie k sedlu.

Jazdecké nohavice s plným sedom alebo so spevnením na kolenách?

Jazdecké nohavice so spevnením na kolenách sú výrazne lacnejšie, a preto sa odporúčajú najmä deťom a začiatočníkom, ktoré z jazdeckého oblečenia rýchlo vyrastú, alebo si nie sú istý, či v jazdeckej záľube budú dlhodobo pokračovať. Obľúbené sú dámske jazdecké nohavice PFIFF CILIA.

Všetkým ostatným odporúčame, aby investovali do jazdeckých nohavíc s plným sedom, ktoré sú o niečo drahšie, ale ponúkajú lepšie držanie v sedle a jednoducho lepší pocit pri jazde. Tip od nás sú dámské jazdecké novavice "COCO" - MIDNIGHT.

Pravá koža, imitácia kože alebo silikónový grip?

Odpoveď na túto otázku je trochu náročnejšia. Jazdecké nohavice s koženým sedom sú náročnejšie na údržbu, a je vec názoru, koľko času ste ochotný obetovať. Takéto nohavice je možné prať v práčke najviac na 30 stupňov a vyžadujú si špeciálne prípravky na ošetrenie a zmäkčenie kože. Ich životnosť je  ale dlhšia.

Jazdecké nohavice s imitáciou kože sú jednoznačne finančne prijateľnou alternatívou, ktorá zabezpečí potrebný komfort pri jazdení a uvoľnenosť v sedle. Navyše nás lákajú aj jednoduchou údržbou. V našom eshope jednoznačne najpredávanejším produktom sú jazdecké nohavice THEA.

Silikónový grip sa stal veľmi obľúbený za posledné roky. Jazdecké nohavice s gripom sú veľmi pohodlné, nie je v nich teplo, navyše sú dizajnovo veľmi atraktívne a často aj opticky robia štíhlejší vzhľad. Lákavé sú najmä svojou priľňavosťou k sedlu. Zabezpečujú oveľa pevnejšie držanie v sedle ako rajtky s koženým sedom či spevnením na kolenách. Nevýhodou je však rýchla opotrebovanosť materiálu. Grip po pomerne krátkej dobe stratí priľnavosť a pocit perfektného držania v sedle sa o čosi zníži. 

Z vlastnej skúsenosti musíme podotknúť, že gripové jazdecké nohavice prinášajú maximálne pohodlie pri jazde, a kto ich raz vyskúša, po iných už nesiahne.

Elastické spevnenie alebo suchý zips v dolnej časti

Suchý zips v oblasti ukončenia nohavíc je už viac-menej zažehnaný, s výnimkou niektorých modelov. Jednoznačne praktickejšie sú elastické ukončenia rajtiek, a pri väčšine rajtiek sú už samozrejmosťou.

Jazdecké legíny – nový trend

Okrem jazdeckých nohavíc s gripom teraz letia aj jazdecké legíny. Majú o niečo tenšiu látku, menej švov, a preto by mali byť o niečo pohodlnejšie a zabezpečiť väčšiu voľnosť pri jazde na koni.

Tip od nás sú jazdecké legíny "ELLA" - SIVÉ

Veríme, že sme vám pomohli pri výbere správnych jazdeckých nohavíc a prajeme vám príjemnú a pohodlnú jazdu na koni.

 

Barbora Vaľková a váš tím Všetko pre Kone