Laminitída u koní. Ako si s ňou poradiť?

Laminitída u koní. Ako si s ňou poradiť?

Laminitída (laminitis), alebo ľudovo nazývané schvátenie, je veľmi nebezpečné ochorenie kopýt, v dôsledku ktorého môže byť kôň navždy vyradený z plnohodnotného pracovného zaťaženia. V ťažkých štádiách dochádza k deformácii kopýt, čo je štádium chronické a často nezvratné. Laminitída však nie je jednoduché ochorenie kopyta, ide skôr o celostné ochorenie organizmu koňa (systémová laminitída –  ktorá v kopyte koňa vlastne len končí). V tomto článku by sme vám radi problematiku laminitídy priblížili a poradili, ako si s ňou poradiť.

Čo to vlastne lamitída je?

Pri laminitíde dochádza k oddeleniu alebo k zlyhaniu mechanizmu závesného aparátu kopytnej kosti, ktorý spája kopytnú stenu s kopytnou kosťou vo vnútri. Dochádza k zápalu kopytnej škáry a výsledkom je strata tohto spojenia a následný pokles/ rotácia kopytnej kosti. Štrukturálne zmeny v konskom kopyte zapríčiňujú veľmi bolestivé stavy, ktoré sa navonok prejavujú ako krívanie, neochota k pohybu a neobvyklý postoj. 

Laminitida u koni

Varovné signály

Základom liečby schváteného koňa je včasná diagnostika a spomalenie postupujúcich príznakov. Na laminitídu žiaľ liek nie je, vieme však pozorovať isté signály. Čo mi napovie, že niečo nie je v poriadku? 

  • Kopyto hreje už niekoľko hodín
  • Celková teplota
  • Kôň odmieta pohyb
  • Nezvyčajný postoj – kôň chodí po pätkách predných končatín, váhu prenáša na zadné končatiny. Vo väčšine prípadov sa schvátia najprv predné končatiny, a až potom zadné (príp. sa schvátia iba predné).
  • Skrátený krok hlavne na tvrdom povrchu alebo v obratoch

Na úplnom začiatku laminitídy je kôň bez klinických príznakov. Zväčša sa laminitída detekuje vo fáze, kedy kôň zjavne kríva a má abnormálny postoj. Závažnosť určuje veterinár pomocou RTG snímkov.

Laminitida u koni

Príčiny laminitídy

Medzi faktory, ktoré laminitídu môžu vyvolať sa najčastejšie radia problémy v oblasti výživy resp. kôň príjme nadmerné množstvo jadra s vysokým obsahom bielkovín alebo novej výživnej pastvy (prekrmenie). Veľmi zjednodušene povedané, z tela sa uvoľnia toxíny, ktoré sa vstrebávajú do krvného obehu - až sa krvou dostanú do vlásočníc kopytnej škáry a spôsobia jej deštrukciu. Medzi ďalšie príčiny laminitídy patrí aj liečba niektorých ochorení, napr. liečba kortikosteroidmi. Príčinou môže byť dlhodobý pohyb a preťažovanie koňa alebo nevhodná úprava kopýt vzhľadom na terén. Ďalšími faktormi môže byť aj zvýšená hladina inzulínu – napr. Cushingov syndrome, obezita alebo zápal v organizme, ktorý spôsobí vysokú teplotu koňa.

Ako pomôcť koňovi s laminitídou?

Základom liečby schváteného koňa je včasná veterinárna diagnostika a spomalenie postupujúcich príznakov (na laminitídu nie je liek).

Prvá pomoc pre koňa s laminitídou je chladenie schvátených kopýt, umiestnenie koňa do vhodného boxu (mäkká, ale nie príliš hlboká podstielka) a kľudový režim. Nutnosťou je odstrániť príčinu (lieky, nevhodné kŕmenie), ktoré proces schvátenia vyvolali. Veterinár navrhne podávanie medikamentov na tlmenie bolesti.  Tu prichádza na rad práca skúseného podkúvača, aby navrhol špeciálnu úpravu kopyta a špeciálne ortopedické kutie.

Na mieste je aj úprava kŕmnej dávky. Riešenie ponúka nemecký výrobca krmiva Marstall. Marstall Vito je špeciálne navrhnuté krmivo pre kone s laminitídou, bohaté na vlákninu, ale s nízkym obsahom škrobu a cukru.

krmivo pre kone Marstall

Laminitída je veľmi bolestivé ochorenie kopýt s nejasnou prognózou. Vyžaduje špeciálny manažment, empatiu okolia a je náročný na čas aj financie majiteľa. Držíme päste všetkým, ktorí s týmto ochorením bojujú.