Ako a čím správne vyčistiť koňa – stručný návod

Ako a čím správne vyčistiť koňa – stručný návod

Čistenie koňa – pre niekoho rutina či samozrejmosť, pre iných sen z detstva a výnimočná chvíľa, ktorá prehlbuje puto medzi jazdcom a koňom.

Špinavý kôň = šťastný kôň?  Alebo prečo je váľanie sa pre koňa tak dôležité?

Asi každý jazdec si už všimol, že kôň najmä po práci zbožňuje váľanie sa vo výbehu. Pre kone je mimoriadne dôležité, aby mali túto možnosť.

  • Kone sa váľaním v blate a prachu chránia pred hmyzom
  • Váľanie pôsobí proti zlepeniu spotenej srsti po jazdení, čo chráni koňa pred prechladnutím
  • Váľanie má aj čistiaci charakter
  • Funguje ako masáž a napomáha k lepšiemu prekrveniu
  • Napomáha k zmierneniu svalovej bolesti

Váľanie je dobré pre telo aj myseľ koňa, funguje ako masáž a pomáha zmierniť psychické aj svalové napätie. Blato, prach a možnosť „zašpiniť sa“ má pre kone nepochybne význam, no význam čistenia a správneho ošetrenia koňa pred výcvikom tiež netreba zanedbávať.

 

Pre začiatočníkov sme pripravili stručný návod, prečo, ako a čím koňa správne vyčistiť.

Kone čistíme pred jazdením najmä z dôvodu, aby špina pod postrojom nespôsobovala poranenia a odreniny. Obzvlášť záležať by sme si mali na miestach v oblasti sedla, podbrušníka, uzdečky a gamaší. Čistením sa tiež stimuluje krvný obeh, čo napomáha nie len čistote, ale aj zdraviu koňa.

Proces čistenia tiež môžeme plnohodnotne využiť k výcviku koňa, aby bol kôň ochotný počas ošetrovania pokojne stáť a akceptovať všetky naše dotyky. Navyše pre mnohých jazdcov sa čistenie koňa stáva aj krásnym momentom odpočinku a relaxu.

 

Krok 1 – čistenie kopýt

Kopytá by sme mali koňovi čistiť pred každým jazdením aj po jazde, a to šparákom na kopytá. Obľúbený je protišmykový šparák pre kone, ktorý perfektne padne do každej ruky. Kopytná strelka je veľmi citlivá a mala by sa čistiť opatrne. Najdôležitejšie je odstránenie drobných či väčších kamienkov, iné nečistoty je možné jednoducho okefovať pomocou kefy na kopytnom šparáku. Z času na čas je vhodné použiť olej na kopytá, napríklad tento praktický olej so štetcom pre posilnenie kopytnej rohoviny.

Krok 2 – odstránenie hrubej špiny a prachu 

Pomocou žbilka zbavíme srsť hrubých nečistôt a prachu. Krúživými pohybmi žbilka v smere od krku až ku chvostu masírujeme koňa. Existuje viacero typov žbiliek – plastové, gumené, kovové. To už si každý musí vybrať sám, podľa preferencie vlastnej, či preferencie jeho koňa. Obľúbené je obojstranné žbilko pre kone.

Neodporúčame žbilkom čistiť citlivé oblasti ako napríklad hlava alebo nohy, pretože je to pre koňa nepríjemné. Pre citlivé oblasti nám poslúžia špeciálne kefy.

V ďalšej etape zbavíme pomocou mäkkej kefy koňa prachu a starej srsti. Kefou už čistíme koňa v smere rastu srsti. Táto flexibilná kefa so syntetickými štetinami zaručí vášmu koňovi skutočne čistú srsť.

Krok 3 – konské nohy

Konské nohy sa čistia pomocou tvrdej kefy v smere zhora nadol, ktorá spoľahlivo odstráni aj  hrubú špinu. 

Krok 4 – čistenie hlavy

Hlavu koňa je možné šetrne a starostlivo očistiť mäkkou kefou alebo handrou. Niektoré kone majú čistenie hlavy obzvlášť radi. Oči a nozdry sa utierajú špongiou.

Krok 5 – hriva a chvost

Pri úprave chvosta a hrivy si pomáhame prípravkami na rozčesávanie, podobne ako pri ľudských vlasoch. Chvost sa češe odspodu smerom ku koreňu tak, aby sa zabránilo jeho prebytočnému vypadávaniu. Inšpirujte sa našim leskom pre dokonale rozčesanú hrivu, chvost a lesklú srsť.

Krok 6 – trochu lesku na záver

Pre dokonalé čistenie na koňa odporúčame tvrdé kefy a špeciálnu rukavicu na čistenie. Pomôcť nám môžu aj špeciálne prípravky pre lesk srsti alebo efektívne vyčistenie škvŕn (najmä u bielych koní).  Obľúbená je kombinácia spreju pre lesk srsti a rukavice od firmy PFIFF, určená pre biele kone.

 

Objavte našu veselú novinku – tašku na čistenie pre koňa s motívom jednorožca a uistite sa, že vám v nej nič nechýba. Jednoznačne by ste si mali do nej pribaliť aj stierku na pot a vodu, nožnice či gumičky na hrivu. Nakúpte vaše čistenie pre koňa na eshope www.vsetkoprekone.sk, radi vám s ich výberom poradíme.