Kŕmenie koní senom a siete na seno

Kŕmenie koní senom a siete na seno

Viete prečo by mal mať váš kôň vždy dostatok kvalitného sena? Tejto otázke a podobným témam o kŕmení senom sa venujeme v nasledujúcich riadkoch tohto článku. Okrem toho sme pre vás spísali zoznam výhod síeti na seno, pretože ich považujeme za dôležitú súčasť každej stajne.

Výhody sena

Seno patrí medzi suché objemové krmivá a dodáva organizmu dôležité minerálne látky a vitamíny. Je najdôležitejšou zložkou kŕmnej dávky koňa a jeho množstvo závisí od viacerých faktorov, ako napríklad plemeno koňa, pracovné nasadenie či dostupnosť trávy alebo pastvy vo výbehu.

Seno je veľmi bohaté na vlákninu a obsahuje zložky, ktoré sú obzvlášť dôležité pre mikroorganizmy v tenkom a hrubom čreve. Senom sa u koňa naštartuje tráviaci proces a preto je veľmi dôležité začínať senom pri rannom kŕmení koní. Jadro (ovos, jačmeň, müsli a pod.) je vhodné kŕmiť v odstupe minimálne 30 minút po sene.

 

Odporúčaná kŕmna dávka pre koňa

Kôň má malý žalúdok, a preto by sa mala kŕmna dávka rozdeliť na viacero dávok počas dňa. Najčastejšie sa kŕmi 3 krát denne v pomere 25% ráno, 25 % obed a 50 % večer. Kone by mali mať dostatok času na kŕmenie, a to najmenej 2 hodiny. Časy kŕmenia je potrebné dodržiavať. Ideálne je keď kone majú k dispozícii seno neobmedzene. Ale aj tento paradoxne ideálny stav predstavuje isté nástrahy a limity, ktorým sa budeme podrobne venovať nasledujúcich častiach tohto príspevku.

 

Minimálne množstvo sena

Štandardne platí pravidlo, že kôň by mal prijať aspoň 1,5 kg sena na 100 kg hmotnosti. Čiže priemerný kôň, s hmotnosťou cca 550-650 kg, by mal dostať okolo 10 kg sena za deň.

 

Najčastejšie chyby pri kŕmení koní senom

  1. Seno non-stop

Pomerne vysoký záujem je o ustajnenia, kde má kôň k dispozícii seno non-stop. Prevažne sa jedná o režim, kedy kôň trávi vo výbehu spolu s inými koňmi väčšiu časť dňa, prípadne je v režime 24/7 (tzn. stále vonku).

Neobmezdené seno nemusí byť vždy výhodou, najmä ak má kôň nevhodné stravovacie návyky a sklon k obezite, čo spôsobuje stratu kontroly nad kŕmením. Problémom môže byť tiež nevhodné uskladnenie sena bez jaslí. Kone seno často po výbehu rozťahajú, podupú a inak ho znehodnotia. Takéto seno potom často stáva ako nežiadaná podstielka a kone rozdupané seno už nežerú.

  1. Kŕmenie v stáde bez ohľadu na submisívne kone

Pozornosť by sme chceli venovať aj kŕmeniu v stáde. Prevádzkovateľ či majiteľ by mal byť obozretný v prípade, kedy eviduje úbytok váhy niektorého z koní. Niektoré submisívne kone majú problém sa v stáde dostať k senu. V takomto prípade je vhodné, keď je seno rozmiestené na viaceré kopy a v dostatočnej diaľke od seba.

  1. Nedostatok sena a dlhý intervaly medzi kŕmením

Žiaľ, v mnohých stajniach nebýva dostatok sena. Seno sa väčšinou naberá z rozptýlenej kopy vidlami, a tak je ťažké odhadnúť jeho skutočnú váhu. Problémom bývajú aj dlhé intervaly medzi kŕmením. Kone sa nudia keď nemajú čo žrať, a preto sa čoraz častejšie stretávame a so zlozvykmi boxových koní. Kombinácia nudy a stresu je častým spúšťačom nežiaduceho správania (hodinárčenie, klkanie, okusovanie dreva v boxe či výbehu, niekedy aj škrípanie zubov ako známka istého dyskomfortu koňa).

 

Rozbor kvality sena

Pozornosť by sme mali venovať aj kvalite nie len kvantite sena. Ak máte pochybnosti alebo vaše kone neprosperujú tak ako by mali, je na mieste začať uvažovať o rozbore sena. Rozbor sena nie je žiadna finančne náročná záležitosť, štandardne sa jedná o niekoľko desiatok eur. S vyhodnotením výsledkov rozboru vám môže pomôcť skúsený výživár.

 

Siete na seno

Čoraz obľúbenejšie sa pri kŕmení koní stávajú siete na seno. Prostredníctvom veľkosti oka na sieti vieme regulovať rýchlosť príjmu sena. Na trhu sú dostupné siete s rôzne veľkými okami či objemom.

Keďže kone dokážu prijímaním potravy (sena/trávy) stráviť až 16 hodín denne, siete na seno sú ideálnym pomocníkom, aby predĺžili čas kŕmenia koní takmer o polovicu.

 

Výhody sietí na seno

  1. Siete na seno znižujú u koní nudu a stres

Siete na seno zabezpečia postupné kŕmenie koňa, a tak zabraňujú nude a stresu. Kôň si zamestná svoju hlavu prostredníctvom výberu toho najchutnejšieho sústa sena podobne ako sa to deje na pastvine. Sieť navyše zabezpečí pomalé kŕmenie a eliminuje čas, kedy je kôň hladný. Toto výborne funguje aj u koní tzv. “unáhlených jedákov“, ktorý si vyžerú svoju večernú dávku sena v priebehu jednej hodiny a po zbytok noci sú tieto kone hladné. Dlhé intervaly medzi kŕmením jednoznačne vyvolávajú u koní stres.

  1. Slowfeeder pomôže pri znižovaní hmotnosti

Sieť s malými okami (3 cm) sa nazýva slowfeeder.  Princíp je v tom, že u koňa znížime objem sena, popri zachovaniu času kŕmenia. Kôň teda nebude hladný v boxe prevažnú časť dňa. Sieť mu zabezpečí postupné kŕmenie a udržiava jeho žalúdok sýty.

  1. Siete na seno vám ušetria náklady

Aj vy chcete dopriať vašim koňom?  Do výbehu im dáte poriadnu kopu sena a tešíte sa z pohľadu, ako si chrumkajú chutné seno?

Kone však nemajú úctu k potrave. Táto krásna myšlienka sa po pár hodinách zmení na katastrofu. Kone veľmi radi čúrajú do sena, seno rozdupú, roznesú a inak seno znehodnotia. Takého seno samozrejme potom už nežerú, a stáva sa nežiaducou podstielkou vo výbehu. Sieť na seno eliminuje množstvo znehodnoteného sena na minimum.

  1. Sieť na seno ako pomocník pri máčaní či naparovaní sena

Siete na seno sa môžu stať aj výborným pomocníkom pri máčaní sena v kadiach pre dýchavičné, schvátené  či kolikové kone. Do povedomia sa začínajú dostávať aj naparovače na seno, pri ktorých sú siete na seno taktiež využívané.

 

Myšlienky na záver

Správne kŕmenie koňa je jedným z kľúčov k dlhovekosti a maximálnej výkonnosti koňa. Seno je základom kŕmnej dávky koňa. A pretože je seno zdrojom vlákniny, podieľa sa na správnom fungovaní tráviaceho traktu a produkcii tepla, ktoré je obzvlášť dôležité v týchto zimných mesiacoch.

Pestrú ponuku sietí a vakov na seno nájdete aj na našom e-shope vsetkoprekone.sk. Obľúbené sú najmä obdĺžnikové site na seno alebo robustné siete do výbehu.

 

Veríme, že tento článok bol pre vás prínosom a budeme radi, ak ho prezdieľate s niekým, kto tieto rady ocení. Sledujte naďalej naše sociálne sieteblog. Prajeme Vám veľa úspechov pri kŕmení koní ☺.