Ako vybrať správu jazdeckú prilbu

Ako vybrať správu jazdeckú prilbu

V praxi sa často stretávame s tým, že najmä deti nosia nesprávnu prilbu. Veľakrát je to prilba určená na úplne iný šport (zväčša ide o cyklistické prilby, ktoré sú v takmer každej domácnosti s deťmi).

Druhý prípad sú prilby, ktoré boli darované alebo „výhodne kúpené“,  alebo ich rodičia používajú pre svoje obe deti, ktoré však vekovo ani vzrastom nie sú podobné. Reálne to potom vyzerá tak, že prilba sa dieťaťu pohybuje počas jazdy na koni do všetkých strán. Stáva sa aj to, že prilba prekĺzne až na chrbát dieťaťa a ostane upnutá len popod krk. Rodičia trvajú na tom, že „veď to je dobré“ a dieťaťu doťahujú prilbu všemožnými nefungujúcimi spôsobmi. Majú obavy investovať do prilby, najmä ak ide o deti začiatočníkov - jazdcov nováčikov. Faktom ale je, že takáto prilba neposkytuje dostatočný stupeň ochrany.

Ako vybrať tú správnu jazdeckú prilbu?

1. OBVOD HLAVY A NASTAVITEĽNOSŤ PRILBY

Najzákladnejším parametrom je veľkosť, a teda obvod hlavy. Ten jednoducho odmeráte krajčírskym metrom a podľa obvodu vyberiete správnu veľkosť prilby. Väčšina prilieb už disponuje tzv. Disk-Fit Vario systémom, kde pomocou krúžku dokážete optimálne dopasovať veľkosť prilby cca o 1- 3 (niekedy až 4) cm. Vymoženosťou je 3D disc-systém, ktorý umožňuje nastavenie na obvod aj výšku. Niektoré prilby sa dodávajú s dvoma podšívkami pre okrúhly alebo oválny tvar hlavy, čím si zaručíte, že vám prilba sadne (napr. prilby od výrobcu QHP). Z ekonomického hľadiska sú prilby s nastaviteľným krúžkom veľkosti výhodné najmä pre deti a juniorských jazdcov, pretože im prilba poslúži niekoľko rokov. Praktické a obľúbené sú aj pre dospelých - pomocou krúžku si 100% zaistíte, že vás prilba nebude tlačiť a bude pevne sedieť na hlave. Tieto prilby poskytujú dostatočnú mieru ochrany a aj komfortu pri jazdení. Upínanie pod bradou je tiež nastaviteľné, mäkko polstrované.

2. ŠTRUKTÚRA PRILBY

Ďalším parametrom je štruktúra jazdeckej prilby a to, z akých materiálov a akou technológiou je vyrábaná. Aj tu platí to, že kvalita má svoju cenu. Určite je výhodné investovať do overeného výrobcu (napr. jazdecké prilby od CASCO), ktorého prilby spĺňajú bezpečnostnú normu Európskej únie.

3. VENTILÁCIA JAZDECKEJ PRILBY

Ventilačný systém je ďalším bonusom, ktorý moderné prilby už poskytujú a bola by škoda ho nevyužiť. Vetracie otvory zabezpečujú vyváženú klímu vo vnútri prilby a znižujú riziko prechladnutia.

4. VÁHA PRILBY

Ďalšou informáciou, ktorú by mal predajca zverejniť je váha prilby – najľahšie prilby sú už cca od 350 g. Cieľom výrobcov je minimalizácia hmotnosti pri zachovaní vysokej bezpečnosti. Tu však neplatí, že prilba o hmotnosti 450g je menej bezpečná alebo nepohodlná. Je to otázka osobného vkusu.

Nosiť jazdeckú prilbu nie je hanba. Môže sa stať luxusným a pohodlným doplnkom, len si treba vybrať tu správnu. Výrobcovia nekladú medze svojej tvorivosti, top-ka je napríklad jazdecké prilba zdobená Swarowskeho kryštálikmi CASCO SPIRIT – 6 CRYSTAL.

Dúfame, že tento článok vám pomôže zodpovedať otázku, ako vybrať tú správnu jazdeckú prilbu. Neváhajte nás kontaktovať a s výberom vám veľmi radi pomôžeme.