5 tipov ako vytvoriť správny manažment pre dýchavičného koňa.

5 tipov ako vytvoriť správny manažment pre dýchavičného koňa.

Dýchavičnosť je ochorenie dýchacích ciest, ktoré nie je infekčného pôvodu. Vo veľkej väčšine je zapríčinená z nevhodného vzduchu, ktorý kôň musí dýchať alebo opakovanými, nedoliečenými zápalmi dýchacích ciest.

V tomto článku vás stručne prevedieme problematikou dýchavičnosti koní. Cieľom je pomôcť majiteľovi zvoliť správny manažment pre dýchavičného koňa. V komunite eshopu www.vsetkoprekone.sk sme vášniví koniari a rozumieme, ked' sa vyskytne nejaká obava alebo problém.

PREJAVY DÝCHAVIČNOSTI

Ochorenie sa prejavuje rýchlym nepravidelným dýchaním, nezriedka je spojené s kašľom a výtokom z nozdier. Kôň viditeľne dýcha do brucha (tzv. dýchavičná brázda), pretože si tak pomáha pri výdychu napínaním brušného svalstva, aby vyrovnal zníženú schopnosť dýchania pomocou pľúc. U zdravého koňa (v pokoji) je frekvencia dychu, a teda počet nádychov a výdychov za 1 minútu okolo 10 – 14. Postihnutý jedinec má túto dychovú frekvenciu zvýšenú.

Dýchavičnosť sa často vystupňuje pri zvýšenej námahe koňa, ako aj pri zmenách ročného obdobia – predovšetkým na jar a v lete, kedy je vo vzduchu množstvo alergénov.

 

PRÍČINY VZNIKU

Kone sú vystavované prašnému prostrediu takmer nepretržite. Prach sa nachádza v sene, v slame, nebezpečný je aj prašný jazdiarenský povrch. Ak sa stajňový prach zmieša s vodnými parami (kôň pri každom výdychu produkuje pomerne veľké množstvo vodnej pary) vzniká pre konské dýchacie cesty veľmi nebezpečný, tzv. koncentrovaný vzduch, ktorý je zároveň ideálnym prostredím pre plesne, baktérie, vírusy, a iné patogény. Dráždenie dýchacích ciest spôsobuje aj čpavok, ktorý sa nachádza v konskom moči. Za zmienku stojí aj organický prach, čo sú vlastne zbytky z konských tiel, roztočov, trusu.

ČO SA DEJE V KONSKOM TELE?

V dôsledku dráždenia dýchacích ciest niektoré kone môžu zareagovať tak, že dôjde k ich zápalu. V prvých štádiách sa to prejavuje tým, že sú dýchacie cesty viac prekrvené a produkujú viac hlienu a sliznica dýchacích ciest opuchne. Následkom toho sú dýchacie cesty zúžené,  koňa dráždi na kašeľ a hlien môže vytekať z nosa von.

Opakované dráždenie a zápaly dýchacích ciest môžu spôsobiť to, že sa kôň „alergizuje“ a dôjde k obštrukcii dýchacích ciest - k ich zúženiu (okrem toho sú dýchacie cesty opuchnuté, obsahujú množstvo hlienu, a dochádza k reflexným sťahom drobných svalov, ktoré akoby zužujú dýchacie cesty). V tomto prípade vzniká tzv. RAO  alebo známe aj ako COPD - Chronická Obštrukčná Pľúcna choroba /Disease (Švehlová, 2013).

 

AKO ZABEZPEČIŤ ČO NAJVYŠŠÍ KOMFORT DÝCHAVIČNÉMU KOŇOVI?

Chceli by sme zdôrazniť, že diagnostiku a liečbu vykonáva veterinár. V prípade akútnych stavov sa koníkovi uľahčuje formou medikamentóznej terapie, ktorá ma najrýchlejší a najefektívnejší účinok. Veterinár môže navrhnúť ďalšie vyšetrenia, napr. endoskopiu, alebo zistí, na čo konkrétne je kôň alergický. Tento spôsob nie je až tak efektívny, pretože zväčša alergén nevieme z prostredia koňa úplne odstrániť (často sú najväčšími alergénmi prach v sene, stajňový prach, príp. peli – a to zamedziť nevieme).

Pozornosť by sme chceli nasmerovať na to, čo vie urobiť majiteľ (chovateľ), aby takémuto koníkovi čo najviac pomohol a uľahčil mu život.

 

  1. Máčať seno

Máčať seno, neznamená sprchovať ho! Osvedčený spôsob je kŕmenie sena zo sieťky, ktorú aspoň na 20-30 minút pred kŕmením namočíme do kade s vodou alebo do veľkého fúrika. Tento spôsob je síce časovo a fyzicky náročnejší pre chovateľa, koňovi však môže veľmi prospieť.

 

  1. Bezprašné hobliny

V prípade, že je kôň boxovaný, ideálnou podstielkou sú bezprašné hobliny. Hoci je investícia do bezprašných hoblín vyššia, dlhodobo prospieva pre zdravie koňa.

           

  1. Čerstvý vzduch

Zabezpečte vášmu koníkovi čo najviac pobytu vonku vo výbehu. Ak to situácia dovoľuje, nechajte vášho koňa vonku aj v noci. Ak už z akéhokoľvek dôvodu musí byť kôň v boxe, presuňte ho do boxu s oknom alebo vonkajšieho boxu.

           

  1. Prípravky na podporu dýchania

Na trhu existuje množstvo doplnkov, sirupov, čajov. Výrobca Marstall navrhol špeciálne krmivo pre kone s problémami dýchacích ciest - Marstall Sinfonie. Kôň pri žraní inhaluje éterické pary z bylín. Zvlášť kapitola sú inhalátory pre kone.

 

  1. Alternatívna medicína

Priaznivci alternatívnej medicíny sa môžu vybrať cestou homeopatie, ktorá bola v niektorých prípadoch koní s RAO popísaná ako úspešná.

 

Ako majitelia koní sa niekedy musíme popasovať s celým radom ťažkostí našich štvornohých miláčikov. Spôsoby, ktoré im uľahčia život, sú síce časovo aj finančne náročné, veríme však že, stoja za to. Prajeme vám krásne chvíle s vaším koňom. Sledujte naše sociálne siete a blog aj naďalej. Jazdecké potreby a krmivo pre kone nie sú tým jediným, čo prinášame. Na našom prvom mieste je starostlivosť o kone a spokojnosť jazdcov a ich koní.